40 år på højtryk

Pressemeddelelse, aktuelt i uge 44-51, 2018.

40 år på højtryk

Det er et stærkt tilbageblik på et langt kunstnerliv, der kan ses i GrafikGalleriet i Næstved fra lørdag den 3. november.

Claudio Bannwart viser grafiske arbejder skabt gennem 40 år.

Udstillingen, der har titlen “PÅ HØJTRYK – Retrospektiv”, omfatter i et stort antal værker, hvoraf de tidligste er fra 1978, da Claudio Bannwart debuterede på KP, den censurerede Kunstnernes Påskeudstilling i Århus. Siden er det blevet til udstillinger i utallige sammenhænge, især i Danmark og Tyskland.

Claudio Bannwart fortæller, at han blev billedkunstner, fordi han havde et stort ønske om at udtrykke sig, men da han hverken var særlig musikalsk eller specielt god til at skrive, blev det gennem det at tegne, Claudio fandt sit udtryk. Som så mange andre har han tegnet siden barndommen – og er simpelthen blevet ved.

Hurtigt blev Claudio Bannwart dog indfanget af den sort-hvide grafik, ofte suppleret med trykgange i klare farver. Kombinationen af håndværk og udtryk i denne kunstneriske arbejdsform udgør et stadigt incitament.

“Det er en næsten meditativ proces at arbejde med fx linoleumssnit,” siger han, “den håndværksmæssige del giver mulighed for fordybelse, når man sidder og bare snitter og snitter, og samtidig kan man koncentrere sig om den udtryksmæssige side af billedet. Især i de store formater kan man næsten forsvinde ind i billedet undervejs”.

Claudio Bannwarts grafik er nemlig ikke småting. Ofte måler trykkene op til en meter eller mere, så der skal være styr på alle enkeltdele. Det lykkes som regel. Allerede i 1995 skrev nu afdøde C.F. Garde, kunstanmelder ved Århus Stiftstidende: “Claudio Bannwart formår uden smålig udpensling at skabe atmosfære i balancen mellem form, sort og hvidt i sine naturskildringer, der i høj grad også er sindbilleder”.

Motiverne hentes typisk i naturen, ofte i det landskab, der findes i nærheden af kunstnerens hjem på Møn. Skitseblokken er fast følgesvend på vandreture i omegnen – eller også tegner kunstneren motivet direkte på medbragte linoleum- eller træplader.

Claudio Bannwart er således – igen med C.F. Gardes ord – “gammeldags naturalist i ordets positive betydning. Han skildrer, hvad han ser, og det gør han ikke alene troværdigt og smukt, men man fornemmer den ægte malers evne til at fange lyset og atmosfæren, så man næsten føler sig til stede”.

Claudio Bannwart er medlem af bl.a. BKF – Billedkunstnernes Forbund, Danske Grafikere og Guldborgsund Kommunes Billedkunstråd samt bestyrelsesmedlem i Grafisk Værksted/Næstved.

Han har desuden gennem årene deltaget som projektleder eller medlem af arbejdsgrupper for en række dansk-tyske kunstprojekter og kunstnergrupper.

Udstillingen i GrafikGalleriet kan ses til og med torsdag den 20. december 2012. Der er fernisering lørdag den 3. november kl. 14. Alle er velkommen.